Tweede dag ONFK breed bezet, kampioenen komen uit Friesland

De tweede dag van de ONFK biedt een breed deelnemersveld. Orkesten uit het heel Nederland, België en zelfs Litouwen reisden af naar Drachten. De prijzen blijven echter in de buurt. Vannacht stak blijkbaar een oostenwind op want daar waar gisteren de Groningse orkesten overheersten, namen vanmiddag de Friese orkesten de prijzen mee naar huis.

In de derde divisie zetten de orkesten hun tanden in het werk “Valerius Variations” van Philip Sparke. De Bazuin Augustinusga won met flinke voorsprong de beker. Zij behaalden, voor de eerste keer onder leiding van dirigent Gerk Huisma, 91 punten. Muziekvereniging Stêd Sleat uit Sloten o.l.v. Durk Krol werd knap tweede met 87,33 punten. De derde prijs ging naar Overijssel, de uitvoering van De Eendracht/Excelsior Hardenberg/Brunchterveld o.l.v. Gerben Pol kreeg 86,33 punten.

In de tweede divisie beloonde de jury het optreden van Vereniging Constantia Menaam o.l.v. de talentvolle dirigent Paul van Gils met eveneens 91 punten. Zij werden daarmee Nederlands Kampioen. CMV Beatrix Doezum o.l.v. Ido Gerard Kempenaar moest daarmee haar kampioenstitel afstaan maar werd verdienstelijk tweede met 90 punten. De derde plek was weggelegd voor het Zaandijks Fanfare Corps o.l.v. Arnold van ’t Ent. Zij behaalden met hun interpretatie van “By the River” van Jan van der Roost 87,67 punten.