• Sluitingsdatum inschrijving ONFK 2018

  U heeft nog ruim een week de gelegenheid om deel te nemen aan de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen 2018. De inschrijving voor de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen 2018 sluit op 1 januari aanstaande. 

  De ONFK 2018 worden gehouden op 13 en 14 april in schouwburg de Lawei te Drachten. Voor het actuele deelnemersveld, verplichte werken en andere informatie verwijzen wij u naar de informatie elders op deze website. 

 • ONFK 2019 open voor concertdivisie

  Na een inventarisatie maakt de organisatie bekend de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen 2019 open te willen stellen voor  orkesten uitkomend in de concertdivisie. De ONFK 2019 vinden plaats op 5 en 6 april 2019 in De Lawei te Drachten. 

  Net als in alle andere divisies brengen de orkesten één verplicht werk ten gehore dat wordt beoordeeld door een geblindeerde jury. In overleg met het Repertoire Informatie Centrum heeft de organisatie gekozen het werk "Time for Outrage" van Marco Pütz verplicht te stellen.

  Aanmelden kan via secretariaat@onfk.nl. De aanmeldtermijn sluit op 1 februari 2018.

 • De opbrengst van een dagje KNMO congres

  Afgelopen zaterdag waren we bij het KNMO congres. We hebben hier het publiek een aantal stellingen voorgelegd. De uitkomsten zijn statistisch onverantwoord, maar worden door ons zeer gewaardeerd.

  Het belang van kampioenschappen voor een 5e divisie werd vrijwel unaniem onderkend. Deelname aan kampioenschappen zet een stip op de horizon, de discussie over deelname leidt tot discussie over visie en beleid en als winnaar zet je het orkest absoluut op de kaart en dat trekt ook nieuwe leden.

  Of er al dan niet prijzen voor secties bij een kampioenschap vergeven zouden moeten worden, blijft een vraag. De reacties varieerden van “onzinnige troostprijzen” tot die van muzikanten die zichzelf de prijs al zagen winnen.

  Vragen over de locatie van kampioenschappen en grote concoursen leidden tot visionaire ideeën als het per jaar laten adopteren van de evenementen door provincies en het idee dat een Wereld Muziek Concours eigenlijk ieder jaar op een andere plek in de wereld gehouden zou moeten worden. Men vindt de plek in het land eigenlijk niet belangrijk, wel dat het theater past bij de aard en omvang van het evenement en dat zit nu wel goed.

  Het was interessant om op deze manier met onze doelgroep in gesprek te gaan en we zullen de ideeën meenemen bij de visievorming richting de toekomst van de ONFK.

 • Van der Glas en Majestic Holland sponsoren ONFK

  Op 28 oktober sloten Van der Glas, speciaalzaak voor blaas- en slaginstrumenten en slagwerkproducent Majestic een meerjarige sponsorovereenkomst met Stichting ONFK. Deze stichting organiseert jaarlijks de Open Nederlands Fanfare Kampioenschappen. De volgende editie van de kampioenschappen vinden plaats op 13 & 14 april in Schouwburg de Lawei in Drachten.

  Zowel Van der Glas als Majestic waren ook al bij de vorige edities van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen betrokken. Majestic en Van der Glas leveren het groot slagwerk voor op het podium, alle deelnemende orkesten spelen zo met dezelfde slagwerkinstrumenten. De samenwerking werd verlengd tot en met 2020.

   

 • Wijziging verplicht werk derde divisie ONFK

  Met trots heeft de organisatie van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen aangekondigd dat voor de ONFK 2018 een compositieopdracht is verstrekt aan Harrie Janssen. Deze compositie is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Smallingerland. 

  Helaas moet de organisatie melden dat het werk ‘Shapes’ in goed overleg met de componist, de uitgever en het RIC niet verplicht wordt gesteld voor de derde divisie van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen op 13 en 14 april 2018. Het werk komt naar verwachting beter tot haar recht in de tweede divisie. 

  Het RIC heeft een nieuw advies uitgebracht voor de derde divisie. De keuze is gevallen op het werk Valerius Variations van Philip Sparke (Uitgeverij: Anglo Music, distributie via Hal Leonard). Dit werk, met als ondertitel Variations on a Melody by Adriaen Valerius, is een variatie op het lied ‘Merck toch hoe sterck’. Rond 15 november komt een bastrombonepartij beschikbaar die door de uitgever en/of organisatie aan de ingeschreven orkesten zal worden nagezonden. 

 • GEWIJZIGD: Belangrijke informatie over het verplichte werk 1e divisie

  In juli heeft de organisatie van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen de verplichte werken voor de ONFK 2018 bekend gemaakt. Bij het geselecteerde stuk  Sincerely Yours van Marco Pütz voor de eerste divisie zijn er bij de slagwerkinventarisatie problemen gesignaleerd.

  Deze problemen zijn terug gelegd bij het Repertoire Informatie Centrum, de componist en de betrokken muziekuitgeverij Bronsheim Music. Ondanks het meedenken in oplossingen door zowel Marco Pütz als de muziekuitgeverij hebben wij als organisatie helaas moeten besluiten het verplichte werk voor de eerste divisie, Sincerely Yours van Marco Pütz te laten vervallen.

  Het Repertoire Informatie Centrum is om een nieuw advies gevraagd voor deze divisie. De keuze is gevallen op het werk Galea et Bellum van Jan de Haan. Dit werk is verkrijgbaar bij De Haske Hal Leonard. 

  Heeft u vragen, neem dan contact op met het secretariaat via secretariaat@onfk.nl.

   

 • Bestuurlijke wijzigingen Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen

  Na 11 jaar bestuurslidmaatschap verlaat Arjen Steur de organisatie van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen. Arjen trad ooit toe als ICT’er, heeft de website en menig programmaboekje verzorgd en verschoof de laatste jaren richting muziekkeuze en juryselectie. De in de tussentijd afgestudeerde dirigent kiest er voor om het evenement vanaf nu als deelnemer te ervaren. Wij danken Arjen Steur voor zijn jarenlange inzet.

  Inmiddels is Greetje Postma tot het bestuur toegetreden. Greetje is voorzitter van Fanfare De Bazuin uit Augustinusga en werkt in het dagelijkse leven als P&O’er bij de Kids First COP groep.

  Daarnaast is de organisatie van Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen gewijzigd. De ONFK 2018 worden georganiseerd door de Stichting Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen, een nieuwe stichting. De Stichting Frysk Fanfare Festival blijft bestaan en zal zich volledig toe leggen op compositiezaken en de ontwikkeling van het fanfarerepertoire.

 • Winst in de eerste divisie voor KNA Lunteren

  Op de slotavond van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen heeft Kunst Na Arbeid onder leiding van Erik Kluin de kampioenstrofee gewonnen. De fanfare uit Lunteren behaalde 93 punten met haar vertolking van het werk Trias Politica van Jan Bosveld. De tweede prijs was voor het Andels Fanfare Corps met 91 punten. De derde prijs was voor Fanfareorkest CWO uit Groningen. 

 • Het Groninger succes gaat door bij ONFK

  Het Groningse succes van vrijdag is op de tweede dag van de ONFK voortgezet. In de derde divisie behaalde Tida Kira uit de grensdorpen Munnekezijl/Lauwerzijl onder leiding van Jan Werkman 88 punten. Met de interpretatie van Friendly Takeover van Oliver Waespi stak de band met kop en schouders boven de nummer twee uit. Tweede werd debutant Fanfare-orkest Bant Creil Rutten met 84,67 punten.

  In de tweede divisie sleepte CMV Beatrix uit Doezum de kampioenstitel in de wacht. Het orkest voerde onder leiding van Ido Gerard Kempenaar het werk, Symphonic Variations van Jacob de Haan, het best uit. Het optreden werd beloond met 86,33 punten.