• Van der Glas en Majestic Holland sponsoren ONFK

  Op 28 oktober sloten Van der Glas, speciaalzaak voor blaas- en slaginstrumenten en slagwerkproducent Majestic een meerjarige sponsorovereenkomst met Stichting ONFK. Deze stichting organiseert jaarlijks de Open Nederlands Fanfare Kampioenschappen. De volgende editie van de kampioenschappen vinden plaats op 13 & 14 april in Schouwburg de Lawei in Drachten.

  Zowel Van der Glas als Majestic waren ook al bij de vorige edities van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen betrokken. Majestic en Van der Glas leveren het groot slagwerk voor op het podium, alle deelnemende orkesten spelen zo met dezelfde slagwerkinstrumenten. De samenwerking werd verlengd tot en met 2020.

   

 • Wijziging verplicht werk derde divisie ONFK

  Met trots heeft de organisatie van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen aangekondigd dat voor de ONFK 2018 een compositieopdracht is verstrekt aan Harrie Janssen. Deze compositie is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Smallingerland. 

  Helaas moet de organisatie melden dat het werk ‘Shapes’ in goed overleg met de componist, de uitgever en het RIC niet verplicht wordt gesteld voor de derde divisie van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen op 13 en 14 april 2018. Het werk komt naar verwachting beter tot haar recht in de tweede divisie. 

  Het RIC heeft een nieuw advies uitgebracht voor de derde divisie. De keuze is gevallen op het werk Valerius Variations van Philip Sparke (Uitgeverij: Anglo Music, distributie via Hal Leonard). Dit werk, met als ondertitel Variations on a Melody by Adriaen Valerius, is een variatie op het lied ‘Merck toch hoe sterck’. Rond 15 november komt een bastrombonepartij beschikbaar die door de uitgever en/of organisatie aan de ingeschreven orkesten zal worden nagezonden. 

 • GEWIJZIGD: Belangrijke informatie over het verplichte werk 1e divisie

  In juli heeft de organisatie van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen de verplichte werken voor de ONFK 2018 bekend gemaakt. Bij het geselecteerde stuk  Sincerely Yours van Marco Pütz voor de eerste divisie zijn er bij de slagwerkinventarisatie problemen gesignaleerd.

  Deze problemen zijn terug gelegd bij het Repertoire Informatie Centrum, de componist en de betrokken muziekuitgeverij Bronsheim Music. Ondanks het meedenken in oplossingen door zowel Marco Pütz als de muziekuitgeverij hebben wij als organisatie helaas moeten besluiten het verplichte werk voor de eerste divisie, Sincerely Yours van Marco Pütz te laten vervallen.

  Het Repertoire Informatie Centrum is om een nieuw advies gevraagd voor deze divisie. De keuze is gevallen op het werk Galea et Bellum van Jan de Haan. Dit werk is verkrijgbaar bij De Haske Hal Leonard. 

  Heeft u vragen, neem dan contact op met het secretariaat via secretariaat@onfk.nl.

   

 • Bestuurlijke wijzigingen Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen

  Na 11 jaar bestuurslidmaatschap verlaat Arjen Steur de organisatie van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen. Arjen trad ooit toe als ICT’er, heeft de website en menig programmaboekje verzorgd en verschoof de laatste jaren richting muziekkeuze en juryselectie. De in de tussentijd afgestudeerde dirigent kiest er voor om het evenement vanaf nu als deelnemer te ervaren. Wij danken Arjen Steur voor zijn jarenlange inzet.

  Inmiddels is Greetje Postma tot het bestuur toegetreden. Greetje is voorzitter van Fanfare De Bazuin uit Augustinusga en werkt in het dagelijkse leven als P&O’er bij de Kids First COP groep.

  Daarnaast is de organisatie van Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen gewijzigd. De ONFK 2018 worden georganiseerd door de Stichting Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen, een nieuwe stichting. De Stichting Frysk Fanfare Festival blijft bestaan en zal zich volledig toe leggen op compositiezaken en de ontwikkeling van het fanfarerepertoire.

 • Winst in de eerste divisie voor KNA Lunteren

  Op de slotavond van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen heeft Kunst Na Arbeid onder leiding van Erik Kluin de kampioenstrofee gewonnen. De fanfare uit Lunteren behaalde 93 punten met haar vertolking van het werk Trias Politica van Jan Bosveld. De tweede prijs was voor het Andels Fanfare Corps met 91 punten. De derde prijs was voor Fanfareorkest CWO uit Groningen. 

 • Het Groninger succes gaat door bij ONFK

  Het Groningse succes van vrijdag is op de tweede dag van de ONFK voortgezet. In de derde divisie behaalde Tida Kira uit de grensdorpen Munnekezijl/Lauwerzijl onder leiding van Jan Werkman 88 punten. Met de interpretatie van Friendly Takeover van Oliver Waespi stak de band met kop en schouders boven de nummer twee uit. Tweede werd debutant Fanfare-orkest Bant Creil Rutten met 84,67 punten.

  In de tweede divisie sleepte CMV Beatrix uit Doezum de kampioenstitel in de wacht. Het orkest voerde onder leiding van Ido Gerard Kempenaar het werk, Symphonic Variations van Jacob de Haan, het best uit. Het optreden werd beloond met 86,33 punten.

 • Succes voor Groninger orkesten op ONFK

  Op de eerste dag van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen 2017 ging er niets boven Groningen.

  In de vijfde divisie behaalde Sereno uit Baflo de kampioenstitel. De Groningse fanfare behaalde 86 punten met haar uitvoering van Three Klezmer Miniatures van Philip Sparke. Tweede werd CMV Crescendo Hijum-Finkum met 84 punten.

  De kampioenstitel van de vierde divisie ging naar Juliana uit Aduard. Deze fanfare debuteerde onder leiding van Stefan de Groot in de vierde divisie. De fanfare behaalde 86,67 punten met de verplichte compositie Les Memoires de Moresnet. Onder toeziend oog van componist Thom Zigterman behaalde Sursum Corda uit Andijk de tweede plaats met 84,33 punten. 

 • Jouke Hoekstra vervangt Ivan Meylemans in jury ONFK

  Wegens omstandigheden heeft Ivan Meylemans zijn jurylidmaatschap bij de ONFK af moeten zeggen. Hij zou in de vijfde tot en met de tweede divisie jureren. Gelukkig is Jouke Hoekstra beschikbaar om deze plek op te vullen. Jouke Hoekstra was eerder bij de ONFK in functie als jurylid, in 2014 en 2015. We zijn erg blij dat hij bereid is op zo'n korte termijn bij te springen. 

  Wij wensen alle dirigenten en deelnemers veel succes en bovenal veel speelplezier. U kunt de kampioenschappen volgen in De Lawei te Drachten of via de livestream (www.omropfryslan.nl) of op de Omrop Fryslân app.

 • De ONFK in beeld en geluid

  De opnamen van beeld en geluid van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen op 12 en 13 mei aanstaande worden dit jaar volledig verzorgd door Omrop Fryslân. Het evenement is wederom rechtstreeks te volgen via de livestream van Omrop Fryslân of via de Omrop Fryslân app. Via de livestream krijgt u ook interviews met deelnemende dirigenten, muzikanten en componisten te zien. Deze interviews worden verzorgd door Andries de Haan en Sijtze van der Hoek in opdracht van Omrop Fryslân. 

  Nieuw is dit jaar dat de optredens van alle orkesten uiterlijk twee weken na het evenement op het ONFK Youtubekanaal gepubliceerd worden. Daarnaast wordt het audiomateriaal net als ieder jaar weer gebruikt voor Koperkanaal, het online HaFaBra kanaal van Omrop Fryslân. Op deze manier kunt u het hele jaar nagenieten van dit prachtige evenement.