• Bestuurlijke wijzigingen Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen

  Na 11 jaar bestuurslidmaatschap verlaat Arjen Steur de organisatie van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen. Arjen trad ooit toe als ICT’er, heeft de website en menig programmaboekje verzorgd en verschoof de laatste jaren richting muziekkeuze en juryselectie. De in de tussentijd afgestudeerde dirigent kiest er voor om het evenement vanaf nu als deelnemer te ervaren. Wij danken Arjen Steur voor zijn jarenlange inzet.

  Inmiddels is Greetje Postma tot het bestuur toegetreden. Greetje is voorzitter van Fanfare De Bazuin uit Augustinusga en werkt in het dagelijkse leven als P&O’er bij de Kids First COP groep.

  Daarnaast is de organisatie van Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen gewijzigd. De ONFK 2018 worden georganiseerd door de Stichting Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen, een nieuwe stichting. De Stichting Frysk Fanfare Festival blijft bestaan en zal zich volledig toe leggen op compositiezaken en de ontwikkeling van het fanfarerepertoire.

 • Verplichte werken ONFK 2018

  De organisatie van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen heeft de verplichte werken voor 2018 bekend gemaakt. Op advies van en in samenspraak met het Repertoire Informatie Centrum in Arnhem, is de keuze gevallen op de volgende werken:

  • 1e divisie:        Sincerely Yours – Marco Pütz
  • 2e divisie:        By the River – Jan van der Roost
  • 3e divisie:        Shapes – Harrie Janssen
  • 4e divisie:        Fúzje – Rob Goorhuis
  • 5e divisie:        Grounds – Jacob de Haan

  Sincerely Yours werd gecomponeerd voor het Frysk Fanfare Orkest en zijn dirigent Jouke Hoekstra. Sincerely Yours is een prachtige uitdagende compositie met een wervelende apotheose. Deze compositie bestaat , zowel thematisch- als stilistisch gezien uit telkens 2 verschillende basisideeën. Stilistisch gezien staan in deze compositie twee stijlen tegenover elkaar, namelijk een lichte ’jazzy’-stijl met veel slagwerk en een ’klassieke’ schrijfwijze.

  Het eerste deel van By the River heeft het karakter van een pastorale en beschrijft het landelijke karakter van een – in basis – industrieel gebied. In sterk contrast daarop volgt een dynamisch allegro met toespelingen op Leonard Bernstein. Alle registers van het moderne blaasorkest komen aan hun trekken in By the River. Maar ook het publiek wordt flink op de proef gesteld, wil het alle thematische en melodische elementen van dit afwisselende werk doorgronden.

  In opdracht van de gemeente Smallingerland zal Harrie Janssen een compositie schrijven voor de 3e divisie ONFK 2018. Het werk, wat de titel Shapes zal krijgen, bestaat uit drie delen. Het werk is naar verwachting in oktober beschikbaar.

  Fúzje is in opdracht geschreven van de fanfare Ons Genoegen uit het Friese dorp Marssum ter gelegenheid van haar 100 jarig bestaan in 2001. Het werk heeft vier delen die in elkaar overlopen. De compositie is gebaseerd op de vier Heren Voogden van het Arme Vrouwen Gasthuis in Marssum. Tegenwoordig is dit gasthuis bekend als het Poptaslot. In het gehele werk is een dubbelthema te beluisteren, enerzijds de Popta-erfenis, anderzijds de totstandkoming van Fanfare Ons Genoegen verbeeldend.

  Grounds werd in 1986 gecomponeerd in opdracht van de Stichting Frysk Fanfare Festival. Het werk is indertijd door met name vierde divisie orkesten regelmatig en met veel plezier gespeeld. Het is een educatief werk gebaseerd op een zogenaamde ‘ground’, een bas die nagenoeg hetzelfde blijft terwijl de melodie varieert. Het is een uitdagend werk voor de fanfares in de 5e divisie.

  De organisatie is blij dat er wederom uitdagende composities voor de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen ter beschikking staan. Kijk voor inschrijven voor de ONFK 2018, de leverbaarheid van de verplichte werken en verdere informatie elders op de website.

 • Winst in de eerste divisie voor KNA Lunteren

  Op de slotavond van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen heeft Kunst Na Arbeid onder leiding van Erik Kluin de kampioenstrofee gewonnen. De fanfare uit Lunteren behaalde 93 punten met haar vertolking van het werk Trias Politica van Jan Bosveld. De tweede prijs was voor het Andels Fanfare Corps met 91 punten. De derde prijs was voor Fanfareorkest CWO uit Groningen. 

 • Het Groninger succes gaat door bij ONFK

  Het Groningse succes van vrijdag is op de tweede dag van de ONFK voortgezet. In de derde divisie behaalde Tida Kira uit de grensdorpen Munnekezijl/Lauwerzijl onder leiding van Jan Werkman 88 punten. Met de interpretatie van Friendly Takeover van Oliver Waespi stak de band met kop en schouders boven de nummer twee uit. Tweede werd debutant Fanfare-orkest Bant Creil Rutten met 84,67 punten.

  In de tweede divisie sleepte CMV Beatrix uit Doezum de kampioenstitel in de wacht. Het orkest voerde onder leiding van Ido Gerard Kempenaar het werk, Symphonic Variations van Jacob de Haan, het best uit. Het optreden werd beloond met 86,33 punten.

 • Succes voor Groninger orkesten op ONFK

  Op de eerste dag van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen 2017 ging er niets boven Groningen.

  In de vijfde divisie behaalde Sereno uit Baflo de kampioenstitel. De Groningse fanfare behaalde 86 punten met haar uitvoering van Three Klezmer Miniatures van Philip Sparke. Tweede werd CMV Crescendo Hijum-Finkum met 84 punten.

  De kampioenstitel van de vierde divisie ging naar Juliana uit Aduard. Deze fanfare debuteerde onder leiding van Stefan de Groot in de vierde divisie. De fanfare behaalde 86,67 punten met de verplichte compositie Les Memoires de Moresnet. Onder toeziend oog van componist Thom Zigterman behaalde Sursum Corda uit Andijk de tweede plaats met 84,33 punten. 

 • Jouke Hoekstra vervangt Ivan Meylemans in jury ONFK

  Wegens omstandigheden heeft Ivan Meylemans zijn jurylidmaatschap bij de ONFK af moeten zeggen. Hij zou in de vijfde tot en met de tweede divisie jureren. Gelukkig is Jouke Hoekstra beschikbaar om deze plek op te vullen. Jouke Hoekstra was eerder bij de ONFK in functie als jurylid, in 2014 en 2015. We zijn erg blij dat hij bereid is op zo'n korte termijn bij te springen. 

  Wij wensen alle dirigenten en deelnemers veel succes en bovenal veel speelplezier. U kunt de kampioenschappen volgen in De Lawei te Drachten of via de livestream (www.omropfryslan.nl) of op de Omrop Fryslân app.

 • De ONFK in beeld en geluid

  De opnamen van beeld en geluid van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen op 12 en 13 mei aanstaande worden dit jaar volledig verzorgd door Omrop Fryslân. Het evenement is wederom rechtstreeks te volgen via de livestream van Omrop Fryslân of via de Omrop Fryslân app. Via de livestream krijgt u ook interviews met deelnemende dirigenten, muzikanten en componisten te zien. Deze interviews worden verzorgd door Andries de Haan en Sijtze van der Hoek in opdracht van Omrop Fryslân. 

  Nieuw is dit jaar dat de optredens van alle orkesten uiterlijk twee weken na het evenement op het ONFK Youtubekanaal gepubliceerd worden. Daarnaast wordt het audiomateriaal net als ieder jaar weer gebruikt voor Koperkanaal, het online HaFaBra kanaal van Omrop Fryslân. Op deze manier kunt u het hele jaar nagenieten van dit prachtige evenement.

 • Kaartverkoop Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen

  Bezoek de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen in Schouwburg De Lawei. Alleen in De Lawei proeft u de spanning en de sfeer van de kampioenschappen, dáár wilt u de ONFK beleven!

  Als bezoeker kunt u tijdens de ONFK kaarten aan de kassa kopen. Maar als u écht zeker van uw kaartje wilt zijn, kunt u ook kaarten bij Schouwburg De Lawei bestellen. Wij verwijzen u voor de voorverkoop door naar de website van de Lawei:

      Kaartverkoop Vrijdag

      Kaartverkoop Zaterdag

  Verkoop aan de kassa

  De kaartverkoop voor de ONFK vindt verder plaats aan de ONFK-kassa ten tijde van het evenement. De toegangsprijzen zijn: € 7,50 per dagdeel, € 15,00 euro voor een passe-partout vrijdag/zaterdag en € 12,50 voor een passe-partout voor de zaterdagmiddag en -avond. 

  Deelnemers hebben middels hun deelnemerskaart recht op toegang tot het evenement op hetzelfde dagdeel als men zelf speelt. Op vertoon van deze deelnemerskaart kunnen deelnemers met korting toegang krijgen tot andere dagdelen. Kaarten voor andere dagdelen kosten dan € 5,00 per dagdeel en € 10,00 euro voor een passe-partout. Deze passe-partout geeft toegang tot alle divisies.

  U kunt bij ons pinnen.