• Andries de Haan extern ondersteuner ONFK

  Het ONFK-bestuur is verheugd mee te kunnen delen dat met ingang van heden Andries de Haan is toegetreden tot de ONFK-organisatie. Andries neemt geen zitting in het bestuur maar zal zijn expertise inzetten in de rol van extern ondersteuner. Hij gaat het bestuur adviseren en met hen meedenken over de toekomst van de ONFK. Daarnaast gaat hij zich actief bezighouden met promotie van de ONFK.
  Andries de Haan is nauw verbonden met de fanfarewereld. Met vernieuwende ideeën was hij 10 jaar geleden één van de grondleggers van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen. Andries is dirigent van diverse fanfares, adviseur fanfarerepertoire bij het Repertoire Informatie Centrum en regelmatig actief als schrijver en presentator. De laatste jaren presenteerde hij de livestream van de ONFK voor Omrop Fryslân, samen met Sijtze van der Hoek.
  Het bestuur van de ONFK verwelkomt Andries van harte en kijkt uit naar een vruchtbare samenwerking.

 • Bekendmaking verplichte werken ONFK 2020

  De verplichte werken voor de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen 2020 zijn bekend!

  Met maar liefst vier nieuwe werken voor de 1e, 3e, 4e en 5e divisie en een iets ouder maar zeker niet minder fraai werk voor de 2e divisie is deelname aan de kampioenschappen voor de fanfares in elke divisie een geweldige uitdaging.

  De organisatie van de ONFK heeft in samenspraak met het RIC de volgende composities vastgesteld:

   

  1e divisie:            Via ad Veniam – Eduard de Boer (uitgever Opus 33 Music)

   

  2e divisie:            Mästare alle söka dig – Rob Goorhuis (uitgever AM Music)

   

  3e divisie:            Variations on HEEG – Thom Zigterman (2 november beschikbaar, uitgever TZ Editions)

   

  4e divisie:            Centenary 2019 – Jan de Haan (uitgever De Haske Publications)

   

  5e divisie:            Island Treasures – Jan Bosveld (uitgever Jan Bosveld)

  1e divisie - Via ad Veniam

  Componist Eduard de Boer schreef in opdracht van de Stichting Frysk Fanfare Festival het nieuwe werk Via ad Veniam voor de 1ste divisie.

  Via ad Veniam betekent de weg naar vergeving, het hele proces van vergeving en de verschillende stadia daar naartoe. De compositie is gebaseerd op twee middeleeuwse melodieën uit de Carmina Burana Codex te weten Procurans Odium en Stabilitas. De eerste liedtekst gaat erover dat aangedaan onrecht uiteindelijk en achteraf vaak ‘een geluk bij een ongeluk’ blijkt te zijn. De tweede liedtekst beschrijft standvastigheid en zich niet van het pad af laten brengen, ongeacht wat er gebeurt. Met deze liederen als uitgangspunt verklankt deze compositie de fases naar de uiteindelijke vergeving; van duisternis, wanhoop, smart en woede die aangedaan onrecht met zich meebrengt tot aan het accepteren en loslaten ervan.

  Via ad Veniam wordt opgedragen aan iedereen die de weg naar vergeving heeft ingeslagen of nog gaat inslaan, aldus Eduard de Boer.

  2e divisie - Mästare alle söka dig

  Mästare alla söka dig werd in 2012 geschreven door Rob Goorhuis in opdracht van CMV Oranje uit Grootegast ter gelegenheid van hun deelname aan het Wereld Muziek Concours in 2013.
  De compositie is gebaseerd op een oud Noors kerklied gemaakt door Ludvig Mathias Lindeman. De originele titel was ‘Kirken den er et gammelt Hus’ wat ‘De kerk is een oud huis’ betekent. Het lied is bekend als gezang 170 uit het Liedboek voor de Kerken onder de titel ‘Meester men zoekt u wijd en zijd’.
  Het is dit lied geweest dat het voormalige bestuur van Oranje door moeilijke tijden heen hielp toen er begin negentiger jaren een zware tijd aanbrak. Het heeft bloed, zweet en tranen en veel energie en doorzettingsvermogen gekost om te komen waar fanfare Oranje nu staat. De omstandigheden en uitdagingen welke getrotseerd moesten worden waren divers van aard maar sterkten het bestuur en de leden nog meer in de strijd die werd aangegaan. Tegenstanders in die zware tijd waren de muziekschool en de sceptische doemdenkers uit het dorp. Maar ook binnen de vereniging kreeg het bestuur het om uiteenlopende redenen regelmatig zwaar te verduren. Het ‘geloof’ heeft er nooit onder geleden en de compositie Mästare alle söka dig is misschien wel een definitieve punt achter dat wat geweest is.

  3de divisie - Variations on HEEG

  Variations on HEEG is door Thom Zigterman gecomponeerd voor CMV Crescendo uit Heeg die in 2019 haar 100-jarig jubileum viert. Tijdens hun galaconcert op 16 november 2019 gaat de compositie in première.

  Inspiratie voor dit muziekwerk is niet alleen afkomstig van de leden van de fanfare maar ook vanuit de componist die zijn tienerjaren doorbracht in het dorp Heeg. Variations on Heeg bestaat uit een aaneengesloten vierluik waarin de geschiedenis van het dorp en de identiteit van de fanfare centraal staan.

  De letters van de plaats Heeg vormen het overkoepelende motief voor alle delen: de letter H is de Duitse benaming voor de noot B en levert het motief B E E G, een mooie drieklank in mineur, op. Dit centrale motief, maar ook het volkslied van Heeg, de bekende klanken van de Londense Big Ben, een Gregoriaans klinkende melodie en een groots koraal komen in dit werk terug.

  4e divisie - Centenary 2019

  Centenary 2019 is een nieuw werk wat Jan de Haan in opdracht componeerde voor christelijke fanfare De Lofstem uit Sumar. Zij bestaan, net als Crescendo uit Heeg, in 2019 100 jaar. Op 14 juni 2019 ging Centenary 2019 in première.

  Het werk bestaat uit drie delen (Awakening Village, Bintje Monument en Journey into the Unknown) die gebaseerd zijn op een ter plaatse bekend volksliedje. Een zinsnede uit dit lied ‘k Hear de toerklok yn ‘e fierte, myn moai doarpke is tichtbij (Ik hoor de kerkklok in de verte, mijn mooie dorp is nabij) is de inspiratiebron voor het eerste deel.

  Het tweede deel is geïnspireerd op een standbeeld ter nagedachtenis aan hoofdonderwijzer Kornelis Lieuwes de Vries (1854-1929). Deze inwoner van Sumar ontwikkelde in 1905 het bekende aardappelras ‘bintje’.

  “De reis naar het onbekende” is een verwijzing naar een concertreis die de fanfare maakte naar de Verenigde Staten van Amerika. Deze reis wordt gezien als één van de hoogtepunten uit het bestaan van de jubilerende vereniging.

  5e divisie – Island Treasures

  Van de hand van componist Jan Bosveld komt het nieuwe werk Island Treasures.

  Deze compositie gaat over het mooie waddeneiland Terschelling. De aankomst en de afvaart van de veerboot en de indrukwekkende, karakteristieke vuurtoren de Brandaris worden muzikaal beschreven net als de traditionele volksfeesten “Sunderum" en "Op ‘e Riid”. Dit zijn allemaal belangrijke schatten voor Terschelling.

  Dit jaar ontvangt Jan Bosveld de prestigieuze Buma-award voor zijn verdienste op het gebied van repertoire-ontwikkeling. Het is een prachtige blijk van waardering voor zijn inzet voor de HaFaBra.

 • De Eendracht, Den Ilp Nederlands fanfarekampioen 1ste divisie!

  Met de hoge score van 93 punten mag De Eendracht uit Den Ilp zich Nederlands fanfarekampioen in de eerste divisie noemen. Ook de saxofonisten van deze fanfare nemen een prijs mee naar huis; zij werden uitgeroepen tot de beste saxofoonsectie.

  Joost Wiersma uit Jistrum werd beloond met 91 punten voor hun uitvoering van In other Words en won daarmee de tweede prijs.

 • Winst voor Prins Hendrik en Crescendo!

  Met 90 punten is Prins Hendrik uit Scheemda winnaar geworden in de derde divisie met een prachtige uitvoering van Uxor Maris van componist Jan Bosveld. De tweede prijs in deze divisie ging naar In Corpore, Wagenborgen. Zij kregen 88 punten van de jury. De saxofonisten van De Bazuin, Augustinusga gingen er met de prijs voor de beste saxofoonsectie van door.

  In de tweede divisie was er winst voor Crescendo uit Winterswijk met 92 punten voor hun uitvoering van het werk Shapes. De prijs voor de beste saxofoonsectie gaat ook mee terug naar Winterswijk. Beatrix uit Doezum legde beslag op de tweede prijs met 90 punten.

 • Kampioenstitels voor Nil Sine Labore en Helpt Elkander!

  Op de eerste dag van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen 2019 prolongeert Nil Sine Labore uit Boerakker haar kampioenstitel in de 5de divisie!

  Met het werk Kaap Hoorn behaalden zij 90 punten en wonnen daarmee de kampioenstrofee. De saxofonisten van dit orkest behaalden tevens de prijs voor de beste saxofoonsectie. De tweede prijs is gewonnen door Crescendo uit Hijum-Finkum.

  In de 4de divisie ging de winst naar Fanfare Helpt Elkander uit Afferden. Zij kregen 85 punten voor hun uitvoering van de nieuwe compositie Tempus Fugit. De prijs voor de beste saxofoonsectie ging naar de saxofonisten van Juliana uit Hoogezand. De tweede prijs ging naar Sereno uit Baflo met 84 punten.

 • Prijzenpakket ONFK 2019

  Prijzenpakket ONFK 2019

  5de divisie

  Kampioen wisseltrofee & kampioenstrofee ONFK

  * Lake Music Publications waardebon van € 250,--

  * De Slagwerkplaats waardebon van € 250,-- voor perfect gestemde toetsen

  * Willy van de Pol Tiel onderhoudsbeurt koperblaasinstrument t.w.v. € 100,--

  2de prijs ONFK trofee

  * Van der Glas BV waardebon van € 250,--

  * Buffet Crampon/Besson 2 toegangskaarten Nationale Taptoe

  4de divisie

  Kampioen wisseltrofee & kampioenstrofee ONFK

  * Majestic Holland BV waardebon van € 250,--

  * De Slagwerkplaats waardebon van € 250,-- voor perfect gestemde toetsen

  * Bronsheim Music muziekstuk Tewkesbury Tales

  2de prijs ONFK trofee

  * Lake Music Publications waardebon van € 250,--

  * Buffet Crampon/Besson 2 toegangskaarten Nationale Taptoe

  3de divisie

  Kampioen wisseltrofee & kampioenstrofee ONFK

  * Lake Music Publications waardebon van € 250,--

  * De Slagwerkplaats waardebon van € 250,-- voor perfect gestemde toetsen

  * Jan Bosveld Music Productions gratis partituur van Zwei Militärmarsche en korting bij aanschaf van het muziekstuk

  2de prijs ONFK trofee

  * Van der Glas BV waardebon van € 250,--

  * Alpina Hearing Protection set gehoorbeschermers

  3de prijs ONFK trofee

  * Adams Percussion and Brass waardebon van € 250,--

  2de divisie

  Kampioen wisseltrofee & kampioenstrofee ONFK

  * Majestic Holland BV waardebon van € 250,--

  * De Slagwerkplaats waardebon van € 250,-- voor perfect gestemde toetsen

  * Jan Bosveld Music Productions gratis partituur van Zwei Militärmarsche en korting bij aanschaf van het muziekstuk

  2de prijs ONFK trofee

  * Lake Music Publications waardebon van € 250,--

  * Muziekhandel Dal Segno waardebon voor onderhoudsbeurt blaasinstrument

  1ste divisie

  Kampioen wisseltrofee & kampioenstrofee ONKF

  * Van der Glas BV waardebon van € 250,--

  * De Slagwerkplaats waardebon van € 250,-- voor perfect gestemde toetsen

  * Jan Bosveld Music Productions gratis partituur van Zwei Militärmarsche en korting bij aanschaf van het muziekstuk

  2de prijs ONFK trofee

  * Lake Music Publications waardebon van € 250,--

  * Alpina Hearing Protection set gehoorbeschermers

  3de prijs ONFK trofee

  * Majestic Holland BV waardebon van € 250,--

  Voor de beste saxofoonsectie in elke divisie: een saxofoon-onderhoudsbeurt t.w.v. € 300,-- Brass Atelier De Wilde

  Voor elke deelnemende fanfare: een waardebon t.w.v. € 100,-- voor perfect gestemde toetsen De Slagwerkplaats

 • Geen Concertdivisie tijdens ONFK 2019

  Het afgelopen jaar heeft het ONFK-bestuur uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de bestaande fanfarekampioenschappen uit te breiden met de Concertdivisie. Aanleiding was de wens vanuit het werkveld om dit onderdeel toe te voegen. Uit het onderzoek is gebleken dat onder de fanfares die uitkomen in deze divisie te weinig belangstelling bestaat om deel te nemen. Het bestuur heeft daarom besloten om in 2019 de Concertdivisie niet toe te voegen.

  Voor de 1ste t/m de 5de divisie-fanfares is de inschrijving vanaf 1 september 2018 geopend.

 • 1