• Inschrijving ONFK 2019 geopend!

  Op 5 en 6 april 2019 vinden de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen plaats. Op het podium van schouwburg De Lawei te Drachten gaan fanfares in 5 divisies de strijd met elkaar aan om zich aan het eind van het weekend Nederlands fanfarekampioen te mogen noemen. Voor elke divisie is een mooie en uitdagende verplichte compositie uitgekozen waardoor er niet alleen voor de muzikanten maar ook voor het aanwezige publiek veel te genieten valt. 

  Fanfares die belangstelling hebben om deel te nemen aan dit prachtige evenement worden van harte uitgenodigd om zich in te schrijven via het inschrijfformulier.

 • Geen Concertdivisie tijdens ONFK 2019

  Het afgelopen jaar heeft het ONFK-bestuur uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de bestaande fanfarekampioenschappen uit te breiden met de Concertdivisie. Aanleiding was de wens vanuit het werkveld om dit onderdeel toe te voegen. Uit het onderzoek is gebleken dat onder de fanfares die uitkomen in deze divisie te weinig belangstelling bestaat om deel te nemen. Het bestuur heeft daarom besloten om in 2019 de Concertdivisie niet toe te voegen.

  Voor de 1ste t/m de 5de divisie-fanfares is de inschrijving vanaf 1 september 2018 geopend.

 • Verplichte werken ONFK 2019

  De verplichte werken voor de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen zijn door de organisatie van de ONFK in samenspraak met het Repertoire Informatie Centrum vastgesteld. De keuze is gevallen op de volgende werken: 

  5e divisie Kaap Hoorn – Hans van der Heide 

  4e divisie Tempus Fugit – Eric Swiggers 

  3e divisie Uxor Maris – Jan Bosveld 

  2e divisie Shapes – Harrie Janssen 

  1e divisie In Other Words – Marco Pütz 

  Kaap Hoorn geeft een impressie van een zeereis rond het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Kaap Hoorn is vernoemd naar de stad Hoorn in de provincie Noord-Holland, Nederland en ligt in Chili. Voor Kaap Hoorn is er geen continentaal plat om de stromingen af te zwakken. De winden die rond Antarctica cirkelen kunnen stormen veroorzaken met golven die meer dan twintig meter hoog worden. 

  De muziek van Kaap Hoorn is niet echt programmatisch te noemen, maar in grote lijnen geeft het een indruk van de grootsheid van de natuur, het kabbelende water en de tocht over zee. Alles lijkt letterlijk en figuurlijk voor de wind te gaan, tot er een storm de kop opsteekt. Het slot geeft hoop op een goede afloop. 

  Tempus Fugit werd gecomponeerd In opdracht van Stichting Frysk Fanfare Festival voor de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen 2019. De titel is ontleend aan een uitspraak van de Romeinse dichter Vergilius en betekent ‘De tijd vliegt’. 

  De tijd wordt in de compositie tot uitdrukking gebracht door een tikkende klok. Het Carpe Diem, Pluk de dag, is de boodschap die de componist de luisteraar meegeeft. Maar onze snelle, hectische maatschappij geeft ons een opgejaagd gevoel. Dit allegro agitato wordt onderbroken door een luchtig wals thema, een poging te ontsnappen aan de hectiek en gejaagdheid. Uiteindelijk wordt de rust gevonden en eindigt de compositie zoals het begon, met een tikkende klok die niet stopt: de tijd staat nooit stil. 

  Uxor Maris is latijn en staat voor “vrouw van de zee”.  De compositie beschrijft een noodlottig verhaal over een zeemeermin die na een storm haar leven op het droge leidt. Het werk bestaat uit een zevental episoden; het noodlot, de jacht, op het droge, het menselijk bestaan, de spinnende meermin, heimwee en het sterfbed. Het getal zeven is een heilig getal. Zeven staat in de bijbel voor compleetheid, het geeft aan dat iets af is of dat iets in ieder geval niet erger kan worden. Op het verhaal van de meermin is beide van toepassing. Lied 418 uit de Liedbundel ligt voor een groot gedeelte ten grondslag aan dit werk en is op het hoogtepunt in zijn oorspronkelijke vorm te beluisteren. Een bijzondere rol is weggelegd voor de trombone in een sfeervolle cadens.

  Shapes werd geschreven in opdracht van de gemeente Smallingerland en de Stichting Frysk Fanfare Festival. Uitgangspunt voor deze compositie is de kunstbeweging De Stijl die honderd jaar geleden werd opgericht en ook in Drachten haar sporen heeft nagelaten. 

  De compositie van Harry Janssen bestaat uit 3 delen waarbij telkens een kunstenaar uit deze beweging centraal staat. Het eerste deel is gebaseerd op een van de late werken van Piet Mondriaan “New York Boogie Woogie”. Dit schilderij is in de compositie vertaalt in syncopische ritmes, hoekige thematiek en muzikale contrasten. De levenslustige “American way of life” kenmerkt dit deel. Theo van Doesburg met zijn “Composition in Black and White” diende als inspiratiebron voor het middendeel. In de compositie wordt dit schilderij vertaald naar een afwisseling van heldere en donkere klankkleuren. Het derde en laatste deel is gebaseerd op de poster ‘Versla de Witten met de Rode Wig’ van de Russische schilder El Lissitzky.  Een kort ritmisch motief bestaande uit 2 noten, afgewisseld door onheilspellende klanken in de gedempte trombones geven de dynamiek en dreiging weer die van deze afbeelding uitgaat. Deze dreiging mondt uit in een triomfmars die de afbeelding op een meer abstract niveau interpreteert en symbool staat voor het goede dat het kwade uiteindelijk overwint. 

  In Other Words is een aantrekkelijke en kleurrijke compositie van Marco Pütz. Deze Luxemburgse componist voegt bijna altijd iets nieuws toe aan zijn werken. Bij ‘In Other Words’ is dat niet anders en zo ligt de kiem van de compositie in het gebruik van kristallen glazen. Dit wordt door het gebruik van bijzonder slagwerk tot uitdrukking gebracht. Het achterliggende doel ligt in het versmelten van die bijzondere sfeer met het timbre van het fanfareorkest. Er zijn in het werk twee gedeelten waar de glazen een bepalende rol in de totaalklank vervullen. Bijzonder is dat het kristallen instrument niet alleen door slagwerkers worden ‘gespeeld’ maar verspreid in het orkest wat een extra ruimtelijk effect genereert.  De opbouw van het werk is in tegenstelling tot het gebruik van de bijzondere klankschakeringen eerder conventioneel te noemen. De instrumentatie, thematiek, harmonie is herkenbaar en ook de tempi (langzaam, snel, langzaam, snel) onderscheiden de compositie niet noemenswaardig. Het is vooral het klankenpalet dat dit werk zeer bijzonder maakt.

  De organisatie is blij dat er wederom uitdagende composities voor de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen ter beschikking staan. Inschrijven voor de ONFK 2019 is mogelijk vanaf 1 september 2018. 

 • De Eendracht Den Ilp Nederlands Kampioen met overdonderend spel

  Vanavond heeft De Eendracht uit Den Ilp de kampioenstitel in de eerste divisie in de wacht gesleept. De fanfare onder leiding van Marcel Visser kreeg voor haar uitvoering van Galea et Bellum van Jan de Haan maar liefst 95 punten. Ze werd op de voet gevolgd door Concordia Meterik met 94 punten. De derde plaats was voor Concordia Middelstum, dit orkest behaalde 92 punten. 

 • Tweede dag ONFK breed bezet, kampioenen komen uit Friesland

  De tweede dag van de ONFK biedt een breed deelnemersveld. Orkesten uit het heel Nederland, België en zelfs Litouwen reisden af naar Drachten. De prijzen blijven echter in de buurt. Vannacht stak blijkbaar een oostenwind op want daar waar gisteren de Groningse orkesten overheersten, namen vanmiddag de Friese orkesten de prijzen mee naar huis.

  In de derde divisie zetten de orkesten hun tanden in het werk “Valerius Variations” van Philip Sparke. De Bazuin Augustinusga won met flinke voorsprong de beker. Zij behaalden, voor de eerste keer onder leiding van dirigent Gerk Huisma, 91 punten. Muziekvereniging Stêd Sleat uit Sloten o.l.v. Durk Krol werd knap tweede met 87,33 punten. De derde prijs ging naar Overijssel, de uitvoering van De Eendracht/Excelsior Hardenberg/Brunchterveld o.l.v. Gerben Pol kreeg 86,33 punten.

  In de tweede divisie beloonde de jury het optreden van Vereniging Constantia Menaam o.l.v. de talentvolle dirigent Paul van Gils met eveneens 91 punten. Zij werden daarmee Nederlands Kampioen. CMV Beatrix Doezum o.l.v. Ido Gerard Kempenaar moest daarmee haar kampioenstitel afstaan maar werd verdienstelijk tweede met 90 punten. De derde plek was weggelegd voor het Zaandijks Fanfare Corps o.l.v. Arnold van ’t Ent. Zij behaalden met hun interpretatie van “By the River” van Jan van der Roost 87,67 punten.

 • Het is Gronings Goud wat er blinkt tijdens ONFK

  In een klein maar toch gewaagd deelnemersveld heeft Nil Sine Labore uit Boerakker de kampioenstitel van de 5e divisie in de wacht gesleept. De fanfare onder leiding van Lotte de Bruin behaalde met haar uitvoering van het werk Grounds 86,33 punten. Tweede werd CMV Advendo Morra-Lioessens onder leiding van Thom Zigterman met 84,67 punten. 

  In de vierde divisie hebben maar liefst 9 orkesten zich vastgebeten in het werk Fúzje van Rob Goorhuis. Debutant in deze divisie, MV Sereno uit Baflo, wist zich met twee punten los te spelen van de nummer twee. Onder leiding van dirigente Aline Werkman-Schipper behaalde het orkest 92 punten. De tweede plaats was voor CMV Melodia uit Wijckel onder leiding van Jeanette Valkema met 90 punten. Derde werd CMV Concordia uit Drachten met 87,67 punten. 

  De vrouwelijke dirigenten domineren tijdens deze eerste dag van de ONFK. Morgenochtend gaan we verder met de derde divisie. 

 • Kaartverkoop Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen

  Beleef de spanning en de sfeer van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen live in Schouwburg De Lawei. U koopt uw kaart aan de kassa, maar u kunt ook vooraf online kaarten bestellen bij Schouwburg De Lawei. Wij verwijzen u voor de voorverkoop door naar de website van de Lawei:

      Kaartverkoop Vrijdag

      Kaartverkoop Zaterdag

  Verkoop aan de kassa

  De kaartverkoop voor de ONFK vindt verder plaats aan de ONFK-kassa ten tijde van het evenement. De toegangsprijzen zijn: € 7,50 per dagdeel, € 15,00 euro voor een passe-partout vrijdag/zaterdag en € 12,50 voor een passe-partout voor de zaterdagmiddag en -avond. 

  Deelnemers hebben middels hun deelnemerskaart recht op toegang tot het evenement op hetzelfde dagdeel als men zelf speelt. Op vertoon van deze deelnemerskaart kunnen deelnemers met korting toegang krijgen tot andere dagdelen. Kaarten voor andere dagdelen kosten dan € 5,00 per dagdeel en € 10,00 euro voor een passe-partout. Deze passe-partout geeft toegang tot alle divisies.

  U kunt bij ons pinnen.