OFFK 2010 - Verplichte werken

divisie titel componist uitgeverij
1 Grijsoord Jan Bosveld gobelinmusic.com
Deze indrukwekkende compositie werd door Nijmegenaar Jan Bosveld (1963) geschreven in opdracht van de fanfare Vooruit uit Oude-Tonge, gelegen op het eiland Goeree-Overflakkee.

Het werk beschrijft op muzikale wijze de gebeurtenissen in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953, het begin van de watersnoodramp die 1800 mensen het leven zal gaan kosten. Het werk beschrijft gebeurtenissen uit de rampnacht in 1953 en uit het jaar 2003, het jaar van herdenking.

Meer info en videomateriaal op de sites van gobelinmusic.com en Jan Bosveld
2 Flashback Jan de Haan De Haske
De nieuwste compositie van Jan de Haan (1951) werd geschreven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest en beleefde haar premiere op zaterdag 19 september jl. in Drachten.

Een flashback is een psychologisch verschijnsel waarbij eerdere belevenissen uit het langetermijngeheugen terugkomen in de menselijke geest. De componist maakte ooit zelf deel uit van het NJFO, toen onder leiding van Piebe Bakker (1929-2002). Deze nestor van de blaasmuziek programmeerde regelmatig het koraal Deep Harmony tijdens de concerten. Het is dan ook dit koraal wat als een soort flashback dient in de compositie met dezelfde naam. Deep Harmony komt aan het einde van de compositie als het ware uit het niets om vervolgens groots te eindigen.
3 Atropos Kevin Houben De Haske
De OFFK is blij een echte première te mogen aankondigen. In de derde divisie is dat een nieuw werk van de Belgische componist Kevin Houben (1977).

Atropos is één van de drie Schikgodinnen. Atropos knipt de levensdraad van de persoon door wanneer zijn of haar tijd om is. Ze werkt samen met Clotho die de draad spint en Lachesis die de lengte van de draad bepaalt. Hoewel de titel suggereert dat de compositie Atropos somber van aard is, is het tegendeel waar. Het werk is juist positief van karakter. De componist geeft daarmee aan dat hoewel je met je lot verbonden bent, je toch kunt genieten van het leven.

De compositie heeft een filmisch karakter en biedt het gehele orkest uitdagingen op het gebied van klankvorming en ritme. Het opent in een rustige sfeer waarin de hoofdthema's voorgesteld worden. Nadien volgt een ritmische passage waarin deze thema's verwerkt en doorgecomponeerd worden. Daarna worden alle elementen samengevoegd en wordt luisteraar naar een spetterende finale gevoerd die qua melodische spanning en fysiek vermogen het uiterste vergt van de muzikanten.

Meer info over de componist en zijn werken op www.kevinhouben.be
4 Overture Halle 2000 Johan Evenepoel Band Press
De vierde divisie mag zich werpen op een werk uit het minirepertorium dat tot op de dag van vandaag nog weinig gespeeld is maar volgens de muziekcommissie van het OFFK geheel ten onrechte. Componist Johan Evenepoel (1965) is leraar klarinet in de stad Halle en heeft diverse werken op zijn naam staan waaronder het bekende Ginnungaggap voor brassband.

De ouverture bestaat uit vier delen en beschrijft de typische kenmerken van de stad Halle welke ten zuidwesten van Brussel ligt.

Deel 1: Buizingen - De Romeinse Site een bombastisch primitief maar indrukwekkende intro van de stad
Deel 2: De basiliek - romantiek en rust rond het geestelijk centrum van Halle
Deel 3: Maria - devote klanken tijdens een bedevaart
Deel 4: Sint-Veroon - een feestelijke vrolijke mars ter ere van paasmaandag
5 Bliss Jacob de Haan De Haske
Een nieuw driedelig werk van Jacob de Haan (1959) zal de scherprechter van de vijfde divisie worden. In dit werk is de fanfare te horen zoals we die tegenwoordig kennen, met alles erop en eraan. Een interessant werk waarin de saxofoonsectie een prominente rol vervult.

Het stuk werd geschreven in opdracht van de fanfare Wilhelmina uit Dussen en beschrijft de streek rond het dorp en de gelijknamige rivier de Dusse.
Kijk ook op: www.jacobdehaan.com